2024. aug 19.

Afrodité sziklája

írta: Darius1
Afrodité sziklája

Aphrodite szülőhelye az egyik legszebb strand Pafos város közelében Cipruson.  A vízben áll az a nagy szikla, ahol a legenda szerint Aphrodité, a szerelem istennője az óceánból született. Miután kiemelkedett a hullámok közül, kagylóban jutott ki a tengerpartra.  Gaia megkérte Krónosz nevű fiát, hogy csonkítsa meg apját, Uránuszt. Krónosz levágta Uránusz heréit, majd a tengerbe dobta azokat. Afrodité az Uránusz nemi szerveiből keletkezett habból született. A helyi változat szerint azonban Afrodité sziklája valójában Uránusz alsó testének része. Amikor Krónosz megtámadta apját, kaszával levágta a derekát . Uránusz menekülés közben csonka testének részeit és heréit a tengerben elvesztette, amelyekből fehér hab keletkezett. Afrodité ebben a változatban is a tenger habjából született. Először Kythera-ba, majd Ciprusra vitték a hullámok. Pafosban az ókori görögök Afrodité-szentélyt építettek, mert abban hittek, hogy az istennő a szikla körül úszott minden alkonyatkor. A mítoszt Botticelli a Vénusz születése című festménye ábrázolja a legjobban, amely a firenzei Uffizi Képtárban látható.
A szikla egy másik legendához is kapcsolódik, amely szerint a bizánci hős, Digenis Akritas vitte a tengerpartra a nagy sziklát, amelyet a Troodos-hegységből szakított ki, hogy távol tartsa a szaracénokat. Afrodité sziklájának másik nevét is ( Petra tou Romiou -a görög sziklája) a hőstől származtatják. A helyiek többször látták, amint dagály idején a hullámok felemelkedtek a szikla mellett, függőleges habos vízoszlopot képeztek, amely emberi alakká formálódott. Az a hiedelem járja, hogy aki háromszor körülússza a sziklát, többszöri áldásban fog részesülni, beleértve testének megfiatalodását és szépségét is. Magát a sziklát megmászni azonban nem tanácsos, sőt tilos. Afrodité strandján sok szalaggal díszített bokrot is észrevehetünk. A szikla körüli úszás után a szerelmesek felkötik a nevükkel ellátott szalagot a közeli bokorra, mert azt remélik, hogy az istennő megáldja szerelmüket vagy segít nekik párt találni.

Az 1960-as években egy Kostas Andronikou nevű szélhámosnak sikerült eladnia a sziklát gyanútlan nyugdíjas amerikai milliomosoknak, amikor hamis tulajdoni lapokat mutatott nekik, valamint egy családfa-bizonyítványt, amely azt igazolta, hogy Digenis Akritas őse volt. Sikerült 60 000 fontot kicsalnia tőlük, ami akkoriban óriási összegnek számított. Ezt megelőzően az 1940-es évek végén John Marston amerikai iparmágnás megpróbálta elvontatni a sziklát, hogy elvigye azt egy privát szigetre hajókra erősített kötelekkel. Három napig tartó folyamatos erőlködések után a szikla csak 50 centimétert mozdult el. Afrodité sziklája 1998 óta része a Natura 2000 hálózatnak a Cipruson őshonos, algákkal táplálkozó Curcutius gyík (Arkokurkoutas) miatt, amely nyáron gyakran felbukkan a sziklák körül.a régióban, különösen a nyári időszakban virágzik a sziklán.  Az 1980-as években francia régészek megpróbálták felrobbantani a sziklát, hogy tanulmányozzák a szaracénok hajóit és csontvázait, akiket Digenis Akritas ölt meg. Az utolsó pillanatban állították meg őket a Ciprusi Nemzeti Gárda emberei, hogy megakadályozzák a műemlékrombolást. 

 

medium_057c224a_2a6c_404e_9d27_8a4fc062897c_istock_912409588_a258753a59.jpg
pafos.jpg
Szólj hozzá

kelet európa