2024. sze 19.

Magas-Tátra

írta: Darius1
Magas-Tátra

A Magas-Tátra  Szlovákia és egyben a Kárpátok legmagasabb hegyeit foglalja magában. Az első világháború előtt közigazgatásilag Liptó és Árva vármegyéhez tartoztak az Osztrák-Magyar Monarchián belül. A Magas-Tátráról azt szokás mondani,  hogy a legkisebbek a világ legmagasabb hegyei között, ezért Kis Alpoknak is nevezik. Ennek a hegyláncnak a csúcsai és lejtői a gleccserek hatására bizarr formákat öltöttek, kifejezetten alpesi domborzattal. A hegyek közül a Gerlachfalvi-csúcs a legmagasabb, 2655 méterrel, de további 25 csúcs szintén meghaladja a 2500 métert. A magas hegyek vidékén sok nehézséggel kellett szembenézniük a turizmus úttörőinek. Ám a kitartó munkának hála a XIX.-XX. században a Magas-Tátra népszerű üdülőhellyé változott Ausztria, Magyarország és Németország leggazdagabb emberei körében. Az arisztokraták kedvelt időtöltése télen a sportolás, nyáron pedig a természetjárás volt. 

2004-ben nagy erejű vihar rázta meg a régiót, melynek következtében az erdők nagy része elpusztult. Ótátrafüred (Stary Smokovec)  és  Tátralomnic  üdülőhelyei  szintén ki voltak téve az időjárás viszontagságainak. A helyi hatóságok szerencsére nem sokat késlekedtek, megszervezték a helyreállítási munkákat és megtisztították a területet. Ennek köszönhetően napjainkban évente közel ötmillió turista keresi fel különböző országokból  a Magas-Tátra üdülőhelyeit. Egész évben kiváló feltételeket biztosítanak a kikapcsolódásra, valamint széles körű szolgáltatások és szórakozási lehetőségek állnak rendelkezésre. Az itteni árak  meglehetősen alacsonyak más síközpontokhoz képest. Az itt megépült sípályák kiváló minőségükkel nem rosszabbak, mint például nyugatabbra az osztrák létesítmények. Jelzett túraútvonalak vezetnek a hágókhoz, hegycsúcsokhoz, vízesésekhez és völgyekhez. 

A Pieniny Nemzeti Park nagy része Lengyelországban található, de körülbelül húsz négyzetkilométer Szlovákia északi részén terül el. A park hagyományosan három részre oszlik: Galigovskie sziklák, Lesnitsky-patak szurdoka és a Pieniny Természetvédelmi Terület. Nem messze innen Stara Lubovna régiójában számos ásványvízforrás található, melyek gyógyhatásukáról ismertek. A Lubló-vár hajdanán a Magyar Királyság idején épült, itt raboskodott egy ideig Benyovszky Móric is. Szintén híres nevezetesség a Bélai-barlang, amely a többi barlanggal ellentétben látogatható. A hegyvonulat jelképének számító tátrai zerge más védett állatokkal együtt otthonosan érzi magát az 1948-ban létesített nemzeti parkon belül.

A régi legendák szerint az ószláv istennek, Trihlav-nak több fia és lánya volt, akik minden évben ajándékokat vittek neki. Közülük egyik fia, Svarog az ég magasából olyan villámot és tüzet akart adni neki, amelyet addig még senki sem látott. A világ minden táját bejárta, hogy megtalálja a legszebb villámokat. Egyszer csak rátalált  egy kis területű, magas hegyekkel rendelkező országra Európa szívében. A legszebb tűzvillámok mellett olyan lányokat is talált, akik szebbek voltak, mint bármelyik más nők távoli vidékeken. Leginkább Belanka népgyógyítót kedvelte, aki jóságáról vált ismertté a nép körében. Trihlav rögtön ahogy megkapta a villámokat, teljesítette fia kívánságát, és emberi alakot adott neki, hogy meghódíthassa Belanka-t. Az átalakult Svarog ezután útnak indult, hogy ismét megtalálja a lányt. Ajándékokat vitt neki : bronzékszereket, nyírfa kéregből készült serlegeket, illatos kenőcsöket és aranyhalakat, amelyeket a hegyi patakokban halmozott fel. Belanka-nak viszont annyira megtetszett az emberbőrbe bújt Svarog, hogy az általa hozott ajándékokat a patak melletti réten felejtette. Szentiván éjszakán sokan látták és találták meg az értékes kincseket. Belanka hamarosan fiút szült, akit Titris-nek nevezett el. Ez a fiú arról vált közismertté, hogy gyakran segített a bajba jutottakon és szerette embertársait. A hegylakók ettől kezdve nem féltek a zord környezettől, hamarosan Titris segítségével megtanultak vele együtt élni. A Tátra-hegységet ezen legenda szerint róla nevezték el.

A Keskeny-tető (szlovákul Koncista) 2 500 méter feletti csúcsán lévő sziklatömbjét a legendák szerint üllőnek használt egy rossz természetű óriás. Azokat a sziklákat, amelyeket nem tudta kettéhasítani  saját kezével, felvitte a csúcsra, majd ott kalapácsával szétzúzta azokat.  A lezúduló törmelék sok kárt okozott, de végül testvérei elűzték a gonosz óriást. A közelben élő tündér legendája is ehhez a történethez kapcsolódik, aki hiába várta vissza kedvesét, aki üldözőbe vette az óriást. A tündér Poprád hegyi tava mellett szokott rendszeresen táncolni, hogy megfürüdjön a reggeli harmatban.  A tóban élő halember, aki szerelmes lett bele, rendszeresen figyelte őt. A tündér azonban csak néha jelenik meg Keskeny-tetőn, hogy ellenőrizze az üllőt. Nemrég villám csapott ebbe a sziklába és kettéhasadt. Sokan ezt azzal magyarázták, hogy a tündér ráunt a hiábavaló várakozásra szerelme után, ezért a hegy védelmét sem látta már szükségesnek.

A Poduplaszki-völgyben (Bielovodská) szép kilátás nyílik a Mlynarz- csúcsra. A figyelmesebb szemlélők észrevehetnek egy kiálló sziklát ennek a csúcsnak a tetején, amely a néphit szerint egy malomkő. Valamikor régen a fösvénységéről híressé vált molnár bűneit a malomkő felőrölte és létrehozta a hegy mai formáját. Ez a malomkő állítólag  a mai napig őröl. Köveket, homokot és kavicsot köszörül, amelyek nyáron a meredek szakadékokból zuhannak alá. Télen felolvasztja a felhőket, melynek hatására úgy ömlik a fehér hó a völgyekbe, mint a malom lisztje. A völgyben még a víz is fehér.

Az Atelier 8000 napjaink egyik legmodernebb és legfurcsább építménye a Magas-Tátrában.  A késmárki kunyhó néven is ismert szálloda egy pályázat keretein belül épült. A látszólag az égből lezuhant épület a táj mellett lévő sziklatömbökre emlékeztetnek.  A kocka alakú építménynek elhelyezkedésének köszönhetően  három oldala bármely irányból látható, ami felerősíti a fény és az árnyék játékát. Ugyanez a hatás a szomszédos sziklákon is megfigyelhető. Az üveg az ablakok és a fotovoltaikus panelek felületei, valamint a fémlemez  átlátszósága csillogást keltenek a felületen, akárcsak a hegyi tó felszínén vagy az olvadó jégen.

 tatry-mountains-poland-the-high-tatras.jpg

 

mlynarz3.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

kelet európa