2024. sze 28.

Csillagtenger

írta: Darius1
Csillagtenger

Amint a Nap lesüllyed a horizont alá és az égbolt sötétedni kezd, a Maldív-szigetek türkizkék vize a fény és a mozgás szürreális megtestesítőjévé változik. Az óceán életre kel, majd szinte túlviláginak tűnő ragyogással fénylik. Mintha maguk a csillagok hullottak volna le az égről vagy pedig kis gyémántok fénylenének a víz alatt. Nagyon sok messziről érkező turista szerint ez volt a legszebb dolog, amit valaha látott. A biolumineszcencia egy egyedülálló és titokzatos jelenség, amely az élővilág számos szervezetében előfordul, beleértve a baktériumokat, algákat, medúzákat, rákokat, férgeket, halakat, cápákat és még a gombákat is. A maldív vizekben a biolumineszcenciát a mikroszkopikus planktonok, a dinoflagellaták okozzák. Ezek egy luciferin nevű vegyi anyagot használnak, hogy fényes kék fényt bocsássanak ki, védekező mechanizmusként. A dinoflagellák által keltett fényvillanások elzavarhatják és összezavarhatják a ragadozókat. A hullámok mozgása is kiválthatja ezt a fénykibocsátást. A világító planktonok jelenléte nagymértékben függ több a víz hőmérsékletétől, sótartalmától, tápanyagszintjétől és az árapálytól, ezért a megfelelő helyen kell megfelelő időben lenni. Ha valaki úgy dönt, hogy éjszaka úszik az óceánban, az általa létrehozott mozgás felerősíti a kék fényeket. A víz mozgása elektromos impulzusokat generál a plankton protonokkal teli része körül, amelyek a pH változását okozzák. A legjobb hely a jelenség felfedezésére a Vaadhoo-sziget.

Az itteniek ezt a jelenséget Redhan lun-nak hívják, amelyhez sok népmesét és történetet társítottak. Arra gondoltak, hogy ez valamiféle előjel, amelyet a tenger kíván üzenni nekik. Az egyik népszerű legendában egy Laila nevű nő a tájfun tombolása után elszakadt a szerelmétől, Sameer-től. A nő minden este a partokat járta, ahol azért imádkozott, hogy szerelmét mielőbb viszont láthassa épen és egészségesen. Egy éjszaka, amikor Laila éppen a Sameer által költött szerelmes dalt énekelte,  a tenger ragyogni kezdett. A kék fények egy hajóroncshoz vezették, ahol a megsérült Sameer magatehetetlenül hánykolódott. A Csillagtenger újra egyesítette a szerelmeseket, ettől a naptól kezdve pedig a helyiek azt hitték, hogy a kék fények képesek meggyógyítani és újra egybekötni az eltévedt lelkeket. 

Ezzel szemben sokan a maldív vizeken zajló paranormális eseményeket is ehhez a jelenséghez társították. A Kandumathi Elhun nevű incidensek különböző formákban fordultak elő, kezdve a halászhajók és személyszállító kompok eltűnésétől  a semmiből felbukkanó tűzgömbökig. Néha a világító tengerben felbukkannak úszó holttestek vagy koporsók is. Az iránytű gyakran mást mutat, mint amit kellene, nem ritka a fantomszigetek hirtelen megjelenése sem. A Foolhu Dhigu Handi vagy köldökzsinór-szörny állítólag az egyik sziget mecsetében lakott. Ahogy a neve is sugallja, nagyon hosszú köldökzsinórja és masszív fogai vannak, és leginkább a Redhan-lun megjelenésének időszakában bukkan fel. A sziget lakói a mecset temetőjében látják, amint az emberi koponyákat földdel tölti meg, majd a fejére önti ezt. Képes átmászni vagy áthatolni hosszú köldökzsinórja segítségével a kerítéseken és a magas falakon. Ekkor a házakban élők eszméletlen állapotban esnek össze. A szellem meg is szállhatja az embereket, ekkor erős hasfájás és nyakmerevség lép fel, a sápadt tekintet pedig arra utal, hogy  a gonosz szellem vért szívott belőlük.

 

l_2020_11_12_123427_tcg76mhiwxezp2rkyq8jsudnao534f9v1lb_en.jpeg

 

 

 

Szólj hozzá

ázsia