2024. okt 25.

Provence levendulamezői

írta: Darius1
Provence levendulamezői

A levendula Provence lelke írta a híres francia író,  Jean Giono, akinek könyvei gyakran Provence-ban játszódnak. A levendula nemcsak széppé teszi a tájat Franciaország délkeleti részén, hanem az emberek életének szerves részévé is vált. Feldolgozása évszázadok óta hagyomány errefelé, sok kis gazdaságban ma is betakarítják a virágot, hogy parfümöket, illóolajokat, szappanokat, sajtokat és más termékeket állítsanak elő belőle.  Talán a világ leghíresebb levendulamezője a Senanque-i apátság kertjében található. A XII. századra visszanyúló Sault faluhoz közeli, máig működő apátság messze földön híres. Területén belül hajdanán a szerzetesek levendulát termesztésével foglalkoztak, ez biztosította számukra a megélhetést. Provence-ben más híres levendulamezők is találhatóak, mint például Valensole, Luberon és Ardeche. A virágok júliustól szeptemberig nyílnak, ezért ebben a időszakban érdemes látogatást tenniük azoknak, akik szeretnék megtekinteni a tájat.

Provence-ban a levendula, mint népszerű gyógy- és ipari növény a XVIII. században kezdett népszerűvé válni. 1759-ben alakult meg a grasse-i parfümárusok társasága. A világ parfümfővárosaként ismert Grasse a levendulafeldolgozás központjává vált. A régió sziklás és nagyrészt terméketlen talaján nem termett meg bármilyen növény, a levendula azonban tökéletesen alkalmas ilyen helyek kihasználására. Kezdetben a helyi pásztorok és parasztok szedték össze a vad levendula virágait, amelyeket a pestis ellen használták. Sarlóval aratták le a virágokat, majd a vállukra akasztott vászontáskákba rakták a termést. A már megtöltött zsákok tartalmát halmokba helyezték a mező szélén, hogy megszárítsák a növényt. Az aratásra jelentkező idénymunkások faluról falura jártak, akik munkájukat az alacsonyabb tengerszint feletti területeken kezdték meg, ahol korábban történt meg a virágzás, majd a Drôme-hegységben fejezték be, Mont Ventoux közelében. 1920-ban a virágból kivont illóolaj termelése elérte a 70 tonnát, melynek 90%-a vadon termő, 10%-a pedig termesztett levendulából származott. 1960-ra ennek mértéke 130 tonnára emelkedett, viszont ekkor már a vadon termő virágok csak tíz százalékát tették ki a termelésnek. A levendulatermesztés a régió gazdaságának sarokkövévé vált, sokak számára biztosított megélhetést. Természetes fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival megnyugtatja a szervezetet. Nagyon jó fejfájás, álmatlanság és rovarcsípések ellen. A virágból készült méz Provence híres gasztronómiai különlegessége, de felhasználható teaként, joghurtok vagy sajtok édesítésére, fagylaltok és sütemények készítése során is. A Grasse régióban nagyon hosszú ideig a virágokat a helyszínen desztillálták lepárlók segítségével.

Valamikor régen a Lure-hegységben élt egy szőke hajú és kék szemű tündér. Teltek-múltak az évek, míg egy napon úgy döntött, hogy letelepedik végleg egy számára kedves helyen. Mivel nem tudott döntésre jutni, elővette mágikus könyvét és átnézte annak lapjait. Amikor a Provence kopár sziklás tájait ábrázoló oldalt nézte, nagyon elszomorodott. Annyira búsult, hogy sírni kezdett, könnyei pedig kékre festették a könyv lapjait. A tündér megpróbálta helyrehozni  a kárt, ezért letörölte könnyeit a könyv lapjairól, de ettől csak még inkább összekente az egész oldalt. A könnyek szétterültek Provence terméketlen tájain, ettől a naptól kezdve pedig ez a vidék a levendula hazájává vált, legalábbis a legenda szerint. 

Sokáig az igazi levendulát, nem pedig az aszpikos változatát szerelmi kívánságok teljesítésére használták. A rómaiak a levendula szárait ládákba és szekrényekbe tették, hogy ruháik illatosak legyenek tőle. Ugyanakkor kivonata a prostituáltak jele is volt, akik ezzel illatosították magukat, hogy jelezzék hivatásukat a potenciális ügyfeleknek.  Provence-ban abban is hisznek, hogy azokon a helyek, ahol a levendula gyakori növénynek számít, az emberek nagyon idős kort élnek meg. Aki minden nap belélegzi virágjának tisztító aromáját, nem kíván alkoholt és cigarettát többé, vagy semmiféle más stimulánst sem. Álmaink helyes megfejtéséhez ajánlott lefekvés előtt a homlokunkat és a halántékunkat megmasszírozni a levendula virágaival.  Mivel a Föld összes élőlénye  hozzájárul a világegyetem egyensúlyának fenntartásához, egészségesek úgy lehetünk, ha észrevesszük a magunk és környezetünk között álló összefüggéseket. A rossz körülmények vagy egy mérgező kapcsolat  kihathat gondolkodásmódunkra, agyunkra és szerveinkre. A kvantumgyógyászatban, a jövő gyógymódjában egyre inkább az érzékeken túli, mégis eredményeket hozó gyógymódokra összpontosítanak, többek között a növények által felénk küldött információk felismerésére. A növények gyógyhatását már kezdetektől fogva tudja az ember, de még mindig nem tudjuk kellőképpen kiaknázni, habár ez jelentené a gyógyulás valódi titkát.

lavender-fields-at-sunset-provence-france-stevanzz-.jpg

 

Szólj hozzá

nyugat európa