2024. aug 17.

Nyos-tó

írta: Darius1
Nyos-tó

A Nyos egy krátertó Kamerun északi részén az Oku vulkáni síkságon. Egyike annak a három tónak, amelyekről ismert, hogy  telítettek szén-dioxiddal. Ennek következtében limnikus kitörések keletkeznek. A másik két robbanó tó a szintén Kamerunban található Monoun és a Kelet-afrikai-árok mély tava, a Kivu.  

1986. augusztus 21-én a kameruni Nyos-tó nagy mennyiségű szén-dioxid felhőt bocsátott ki , amely több mint 1700 embert és számtalan állatot fojtott meg az oxigén kiszorításával.  Mielőtt ez a katasztrófa megtörtént, a tó sokáig nyugalmi állapotban volt, kék színű vízzel. De 1986. augusztus 21-én este a tó közelében élő gazdák dübörgést hallottak a föld felszínén. Egy habos permet nagyon magasra lövellt ki a tóból, majd fehér színű felhő jelent meg a víz felett. A talajtól a felhő száz méter magasan lebegett az égen, aztán fokozatosan szétterjedt a szárazföld felett is. Amikor a tó melletti gazdák elhagyták a házaikat, hogy kiderítsék a robbanás forrását, elvesztették az eszméletüket és meghaltak. Nyos-ban és Kam-ban, az első falvakban, amelyeket a mérgező gáz sújtott, négy magaslati  helyen élő lakos kivételével mindenki meghalt. A tó kinézete is megváltozott. Sekélyebb lett (habár így is 208 méter mély), növények és levelek tetemei lebegtek a víz felszínén, amelynek szép kék árnyalata átváltozott vörösre.  A felhő valójában levegővel kevert szén-dioxid volt. Azok a személyek, akik 15 százaléknál több szén-dioxidot lélegztek be, percek alatt leállt a légzésük és meghaltak.  A Nyos-tó fenekén végzett gázmérés után egy szén-dioxidban dús réteget találtak, ahol a gáz szintje az idő múlásával megemelkedett. Valószínűleg egy sziklacsuszamlás következtében a zuhanó sziklák a tó fenekére süllyedtek, majd némi gázt nyomtak fel a felszínre buborékok formájában. A szén-dioxid további nagy mennyiségű jelenléte és a tó támfalának összeomlása miatti kockázatok ellenére a területet újratelepítették. Mivel a tó természetes fala gyengül, egy nagyobb erejű földrengés hatására ez a természetes gát összeomolhat, a mérgező víz pedig elmoshatja  a környező településeket egészen Nigériáig, miközben az 1986-os kitörésnél még nagyobb mennyiségű szén-dioxid szabadulna fel.

Két évvel korábban, 1984. augusztus 15-én este a Nyos-tól nem messze hasonló morajlást hallottak egy tó közelében. Ennek a korábbi robbanásnak a helyszíne a Monoun-tó volt. Amikor a közeli Njindoun faluból származó emberek hajnal előtt munkába menet elhaladtak a tó mellett, a gyilkos felhő következtében összeestek és meghaltak, összesen harmincheten. A kameruni kormány ekkor még azt gyanította, hogy a robbanás terrorcselekmény volt, vagy annak következménye, hogy valaki vegyszert dobott a tóba.  Njindoun falu lakói ellenben hittek abban a legendában, hogy a gonosz szellemek az alvilágban időnként elhagyják a tavat és megölik az embereket. Ez utóbbi feltételezés talán nincs is olyan messze a valóságtól. 

2bf3abfcf58b498bbeb68b745687ef13.jpg

 

maxresdefault_1.jpg

nyos.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

afrika