2024. aug 30.

Uyuni sivatag

írta: Darius1
Uyuni sivatag

A csillogó, fehér színű  sósivatag Bolíviában az Altiplano több mint tízezer kilométeres szakaszán húzódik, és még az űrből is látható. Sórétegek helyezkednek el az üledékes kőzetek között, amelyek a sivatag közepén akár tíz méteres mélységet is elérhetnek. Összesen tíz milliárd tonna só található itt. A  sós síkság alatt a világ lítiumkészletének körülbelül 70%-a található. Egy egész iparágat szenteltek ennek a könnyűfémnek a kitermelésére, amely többek között a laptop-ok, okostelefonok és az elektromos autók működéséhez szükséges akkumulátorokhoz kell.  Ez a látványos táj 3600 méteres tengerszint feletti magasságban, az Andok hegyének közelében fekszik.  Nem árt mindenkinek előre felkészülnie  a magassággal járó változásokhoz. A helyiek szerint a tengerszint feletti magasság tüneteinek enyhítésére a kokalevél rágcsálása a legalkalmasabb. 

Annak ellenére, hogy az Uyuni sivatag meglehetősen elszigetelt helyen van, könnyen megközelíthető. Felhőtlen napokon a sót borító vékony vízréteg a síkságot  a világ legnagyobb tükrévé változtatja, amely az eget mutatja. Az égbolt tükörképe leginkább az esős évszakban (decembertől áprilisig) látható. Nagyon nehéz így megkülönböztetni, hol ér véget az ég és hol kezdődik a szárazföld. A kaktuszokkal teli szigetek, az Incahuasi és a Pescador kivételével a táj teljesen sík,  így nem csoda, hogy a világnak ezt a részét a fotósok paradicsomaként tartják számon.

Az Uyuni sivatag több őskori tó  átalakulásának eredményeként jött létre. Ha megkérdeznénk a tó partján lakó campesino-kat ( paraszti gazdálkodók), ők egészen más magyarázatot adnának a sós síkság kialakulására. A legenda szerint a sós síkságot körülvevő hegyek egykor óriási emberek voltak. Yana Pollera hegyistennő (a legközelebbi csúccsal azonos) Thunupa-val és Q'osqo-val is egyszerre folytatott viszonyt. Amikor Yana Pollera teherbe esett, a két férfi vulkán fáradhatatlanul és kitartóan küzdött azért, hogy bebizonyítsa apaságát. Az istennő kisbabáját messzire vitte, hogy megóvhassa őt. Leginkább amiatt aggódott, hogy gyermeke egyedül nem fog tudni boldogulni. Annak érdekében, hogy gondoskodjon a babájáról, elárasztotta a köztük lévő síkságot tejével, a baba pedig azt itta egészen addig, amíg felnőtt. A tej végül sóvá változott, és az Uyuni sivataggá alakult. Az ajmara  mitológiában egy másik  történetet  találunk a sivatag kialakulásával kapcsolatban. Ebben a történetben is a hegyek egykor emberek voltak. Tunupa és Kusku házasságot kötöttek egymással, de Kusku egy idő után elhagyta feleségét. Tunupa szíve nagyon fájt és addig sírt, amíg könnyei feltöltötték a sík vidéket.

A sivatag sok madár-, emlős- és rovarfaj otthona. A Színes lagúna  (Laguna Colorada) vérvörös színű tó, amely számtalan flamingónak biztosít menedéket. A madarak jelenléte vagy hiánya a lagúna vízszintjétől függ. Ha a vízszint túl magasra emelkedik vagy túl alacsonyra süllyed, máshová költöznek, hogy kedvezőbb körülményeket keressenek. A Pescador-sziget ( ez esetben nem vízi szigetről van szó)  óriási kaktuszairól híres. Egyesek kilenc méternél is magasabbak és több száz évesek is lehetnek. A tevével rokon vikunya az inkák idejében és ma is védett állatnak számított. 1974-ben veszélyeztetettnek nyilvánították, mert körülbelül csak hatezer maradt belőlük.  Napjainkra sikerült 350 000-re visszahozni a számukat, de továbbra is aktív védelmi programok szükségesek.

 

106562-10525555_981197595267185_7783138974584524459_n.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

délamerika